Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

Nyírségi Turistavarázs
 • magyar
 • english
 • deutsch
 • rumeno
 • slovenski
 • lengyel
 • русский

Keresés

Szálláshely »

Események »

Étteremek »

Látnivalók

Elérhetőségek

 • Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.

  „Az év TDM szervezete”

  Nyíregyháza, Turisztikai Információs Központ
  4400 Nyíregyháza,
  Kossuth tér 1.
  T.: 42-310-735
  F.: 42-310-735

  tdm@nyiregyhaza.info.hu

Nyírség Turizmusáért Egyesülat

Aquarius Fürdő

Sarkany Wellness

KIsvakond

Svájci Lak

Korona Hotel

Levelek Tócentrum

Zsindelyes Pálinkafőzde

Kakukk Étterem

Nyilas Fogadó

Nyilas Fogadó

Nyilas Fogadó

Nyilas Fogadó

Nyilas Fogadó

Centrál Hotel és Étterem

Nyírbátor

Nyírbátor a Nyírség szelíd dombjai, lankás völgyei, erdőkkel és ligetekkel tagolt szép tájai, gazdag történelmi hagyományai és európai rangú műemlékei méltán tartanak számot az idelátogató turisták számára.

                      

Az évszázadok során a több mint 730 éves város fordulatokban bővelkedő történelmét a Báthori, Bethlen, Rákóczi és Károlyi család írta. E nemes államférfiak hosszútávon is gondoskodtak a településen élőkről, bizonyság az a számos épített örökség, amely nem csupán a megye, hanem a régió egyik műemlékekben leggazdagabb településévé emeli Nyírbátort.

 A középkorból fennmaradt műemléképületek messze földön híresek: a késő gótikus stílusban épített Református templom, az erdélyi stílusban készült fa harangtorony, a barokk stílusban átépített Minorita templom és kolostor, valamint a reneszánsz Báthori Várkastély.  A műemlékeket összekötő Várostörténeti sétányon a Báthori család mondáit megelevenítő szoborcsoportokat is megtekinthetik a látogatók.

Természeti szépségei mellett történelmi hagyományai, gazdag kulturális élete teszi igazán vonzóvá eme kisvárost, mely a legrégebbi közösségi zenei eseménnyel is büszkélkedhet a Nyírbátori Zenei Napok rendezvénysorozatával, melyet több mint négy évtizede rendeznek meg nyaranta.

Városunkban harmonikusan egyesül a fejlődő gazdaság, a kisvárosi nyugodt hangulat és a pezsgő kulturális élet.

Az elmúlt években végbemenő nagyszabású felújításoknak köszönhetően Nyírbátor nemcsak régi fényében tündököl, de egy kiváló, mind vallási, mind turisztikai csemegeként is szolgáló várossá nőtte ki magát az ide látogató turisták számára.

Látogasson el családjával eme festői környezetű városba, hisz minden szónál és képnél többet ér a tapasztalat, a személyes élmény.

 

Báthori Várkastély és Panoptikum

A Báthori-család a XIV. századi udvarházát a XV. század második felében alakíttatta át, és több önálló palotaszárnnyal is rendelkező várkastéllyá bővíttette.

Az épület a XVI. században még jelentős történelmi szerepet töltött be, azonban a későbbi századok folyamán erősen romos állapotba került. Az északi szárnyának közepén álló ebédlőpalota maradványait 1730 után egy magtár megépítéséhez használták fel. Ugyan a földszinti osztófalait az átalakítás során elbontották, de a megmaradt lenyomatok és boltvállak alapján a terek rekonstruálhatóvá váltak. Így a napjainkban látogatható, 2006-ban újjáépített Báthori Várkastély épülete a korabeli várkastély egyetlen, felmenő falaiban is középkori maradványokat őrző részlete.

Az épületben kialakított hiteles történelmi tényeken, valamint mondákon alapuló állandó kiállítás a város múltjához kötődő Báthori-család korát és legendáit eleveníti meg. Öt képben 45 figura életnagyságban jeleníti meg a kor legfontosabb történéseit, miközben több neves vagy „hírhedt" történelmi személyt is életre kelt. A hihetetlenül aprólékosan kidolgozott figurák és a korhű környezet kombinációja egyedülálló reneszánsz hangulatot teremt.

A kenyérmezei győzelem és a Bátori egyezmény:
A Báthori István és Kinizsi Pál által vezetett magyar sereg Kenyérmezőnél csapott össze 1479. október 13-án az Isza bég irányítása alatt álló portyázó török seregekkel. Bár a csata kezdetén úgy tűnt, a vereség elkerülhetetlen, végül mégis győzelmet arattunk. A Báthori Panoptikumban megelevenednek a győztes csata utáni pillanatok.

Egy másik neves történelmi esemény bemutatásában a Nyírbátori egyezmény részleteivel és szereplőivel ismerkedhet meg a látogató. A jelenet apropóját az adja, hogy ebben az épületben kötötték meg 1549. szeptember 8-án Fráter György és Ferdinánd király megbízottai az Erdély és a Királyi Magyarország egyesülését kimondó egyezményt.

Bűnös vagy áldozat?
Báthori Erzsébet a híres Báthori-család ecsedi ágának leszármazottja. A grófnő élete titkokkal övezett, számos rejtélyes történet terjedt el róla, mely szerint okkult tudományokkal foglalkozott, és szépségének, fiatalságának megőrzéséért szolgálóleányokat kínzott, vérüket vette és abban fürdött meg. A hálóteremben kiállított jelenet szemlélteti a személyét övező misztikum és a történelmi hűség kontrasztját.

Az állandó kiállítás jelenetein túl a Báthori Várkastély impozáns tetőterében egy, a legmodernebb technikai berendezésekkel felszerelt, légkondicionált, körpanorámás, reprezentatív, 80-100 fős előadóterem is található.

Az épület egykori borospincéjében pedig - az építkezés során fellelt maradványokból kialakított - kőtár és egy különleges reneszánsz étterem várja a városba érkező látogatókat.

 

Sárkány Wellnes & Gyógyfürdő 

A Városi strand Nyírbátorban a hetvenes évek óta működik. A helyi igények kiszolgálására fúrt ezer méter talpmélységű kút vizét 2003-ban megvizsgálták, és először ásvány- majd gyógyvízzé minősíttették, így a látogatók biztosak lehettek abban, hogy garantáltan olyan gyógyvíz fogadja őket, amely kitűnően alkalmazható reumatikus betegségek kezelésére.

50 000 m2-en, 5 000 m2 beépített alapterületen, tizenkét medencével, a mai kor valamennyi fürdőzési igényét kielégíti, de méreteiben megőrzi korábbi családias jellegét.

A fürdőkomplexum két részből áll: egy nyári öltözőből és a hozzá tartozó kültéri medencékből, valamint egy télen is üzemelő wellness és gyógyfürdőből. Az utóbbiban jól elkülönített, külön is elérhető részlegek kaptak helyet. A fedett fürdőben két különböző hőmérsékletű gyógymedence, egy feszített víztükrű úszómedence, egy állítható vízmélységű gyermek- és tanmedence, valamint két jakuzzi várja a látogatókat. A wellness szolgáltatásokra vágyók a finn- és infraszaunák mellett a gőzkamrát, aromaterápiát, sókamrát és masszázst is kipróbálhatják. A gyógyvíz értékét is kiaknázva a gyógykezelő részlegben ma már 14 szolgáltatás vehető igénybe, köztük súlyfürdő, szénsavas fürdő, tangentor, orvosi gyógymasszázs, parafangó, fizioterápia, krioterápia, valamint csoportos víz alatti gyógytorna.

A nyári időszak nagyobb forgalmának megfelelő színvonalú ellátása érdekében készült el az 1 000 férőhelyes különálló nyári öltözőépület, amely impozáns látványt nyújt a fürdő mellett található hét hektáros horgásztóról is. A meleg napokon a látogatókat összesen hat kültéri gyógy-, úszó-, gyermek- és élménymedence várja csúszdákkal, élményelemekkel, jakuzzival.

 

 Szálláshelyfejlesztés

A fürdőfejlesztéssel párhuzamosan megépült egy minden igényt kielégítő, modern szolgáltatásokat nyújtó kemping is. A hagyományos sátorozók fogadásán túl a lakókocsival, lakóautóval érkezők is teljes ellátásban részesülnek. A játszótérrel, vizesblokkal ellátott komplexum 16 darab egyenként 4 férőhelyes apartman házzal is rendelkezik, amelyekben önálló fürdőszobák és hálószobák találhatóak. A fürdő szomszédságában található fűthető épületek télen-nyáron várják a pihenni és gyógyulni vágyókat.