Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

Nyírségi Turistavarázs
 • magyar
 • english
 • deutsch
 • rumeno
 • slovenski
 • lengyel
 • русский

Keresés

Szálláshely »

Események »

Étteremek »

Látnivalók

Elérhetőségek

 • Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.

  „Az év TDM szervezete”

  Nyíregyháza, Turisztikai Információs Központ
  4400 Nyíregyháza,
  Kossuth tér 1.
  T.: 42-310-735
  F.: 42-310-735

  tdm@nyiregyhaza.info.hu

Nyírség Turizmusáért Egyesülat

Aquarius Fürdő

Sarkany Wellness

KIsvakond

Svájci Lak

Korona Hotel

Levelek Tócentrum

Zsindelyes Pálinkafőzde

Kakukk Étterem

Nyilas Fogadó

Nyilas Fogadó

Nyilas Fogadó

Nyilas Fogadó

Nyilas Fogadó

Centrál Hotel és Étterem

Nagykálló

Üdvözöljük Nagykállóban! Megérkezni hozzánk nagyon könnyű. Az alig több mint tíz kilométerre levő megyeszékhely szomszédságában a város jól megközelíthető úton, sínen és levegőben, hiszen nagyon jó a vasúti közlekedés, ...

Üdvözöljük Nagykállóban! Megérkezni hozzánk nagyon könnyű. Az alig több mint tíz kilométerre levő megyeszékhely szomszédságában a város jól megközelíthető úton, sínen és levegőben, hiszen nagyon jó a vasúti közlekedés, a nyíregyházi repülőtér nincs messzebb, mint ha valaki a fővároson át akar a Liszt Ferenc Repülőtérre eljutni, az M3 autópályáról pedig közvetlenül a város határában térhet le.

Nagykálló nagy múltú település az egykori Szabolcs megye szívében. Vendégszerető kisváros, a füves, szelíd akácokkal benőtt homokdombokkal tele Nyírségben. Lisztfinomságú homokból épült, szélfútta dombvidék koszorúzza észak és északkelet felől. Aki jól figyel, azt is észreveszi, hogy maga a város is csupa apróbb nagyobb dombra épül. Földje egy ősrégi, feltöltődött, lecsapolt folyammeder maradványának partján régészeti leletek bizonysága szerint az újkőkor óta, azaz ötezer éve lakott. A honfoglalás idején magyarok és kabarok települtek ide, akikhez az előzően itt lakott szlávok beolvadtak. 1274-ben említik az írott források először Kálló néven, melynek neve valószínűleg gyülekezőhelyet jelentett. Nagykálló, történelmében sokszor élt meg mélységeket, de lakóinak kitartó munkája mindig felemelte városát, korábban volt megyeszékhely, ma járásközpontként is működik. Ennek az időszaknak számtalan emlékét őrzi a település.

A látogató a belvároshoz vezető úton ízelítőt kaphat a település gazdasági életről. Elhalad a legnagyobb oktatási intézmény, a Korányi Frigyes Gimnázium és Kollégium mellett és megtekintheti a vendéglátás két különböző korban épített, mégis egyaránt teljességében pompázó egységét, a Kálló és az Óbester éttermeket. A főtérre érkezve szinte egyszerre pillanthatja meg a régi Megyeháza történelmi, és az új Városháza modern különleges épületeit az előttük csobogó szökőkutakkal és az őket körülvevő zöldellő üde parkokkal. Itt múltunk fellelhető muzeális emlékei, értékei, állandó kiállításai mindenki számára egy rövid séta keretében is könnyen elérhetőek. Nagykálló szobrai igen különlegesek, de büszkék vagyunk templomainkra is. Épületeik szépek, magasztosak és hívogatóak is egyben. Nagykálló fejlődésének biztos alapjai múltjában gyökereznek. A Rákóczi kor hőstetteiben, a megye első gimnáziumában, a csodarabbi emlékében, akinek sírjához a világ minden tájáról zarándokolnak, vagy a világhírű négyszáz éves Kállai Kettős táncban. Nagykálló életében a múlt, jelen és jövő összekapcsolódásának szemmel látható, jól érzékelhető példája Harangod.

Érdemes megismerni múltját, történetét. A Harangod név együttesen jelenti a térben egymáshoz közeli -az egykori ősfolyammeder mélyedésében megbújó- utcányi tanyát a lovas pályával és a vonzó majálisok, az egyre ismertebb nyári táborok helyszínéül szolgáló Harangod - pusztát. A hely kedvelt kirándulóhely, ahol víztározó tó is létesült, amelynek vizét az egykor Mosolygóvíznek nevezett patak táplálja. Huszonöt évvel ezelőtt népművészeti táborozás kezdődött Harangodon. Ekler Dezső tervei alapján sok tekintetben egyedi faépületek, tánccsűr épült, hogy a tájba illeszkedve komfortosabbá tegyék a nomád táborok életét . És azóta minden nyáron benépesül a táj táborozókkal. Itt nincs semmi zaj: se rádió, se hangosbemondó. Valami lélek-pihentető nagy nyugalom ölel körül.

Aki egyszer megkóstolta a táborlakók békességes nomád-tevékeny életét, aki sikítva siklott a téli domboldal érintetlen havában, akit átjárt a majális mámoros, tavaszillatú nyüzsgése, találgatta innen valakivel a nyári égbolt csillagképeit, s elgondolkodott a sokszínű, bomló őszi fák alatt a múlandóságról, azt a táj megfogta, és nem ereszti.

Nem véletlen, ha megkérdezünk bárkit, milyen szín jut először az eszébe, akkor azonnal válaszol: Nagykálló zöld. A szín kicsit szimbolikussá is vált, hiszen adódik a városba bekúszó természeti adottságokból, de kifejez egyfajta szemléletet is. A zöld Nagykálló lakóinak környezettudatos szemléletére is utal. Színek, fények, illatok. Ízlelje meg!