Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

Nyírségi Turistavarázs
 • magyar
 • english
 • deutsch
 • rumeno
 • slovenski
 • lengyel
 • русский

Keresés

Szálláshely »

Események »

Étteremek »

Látnivalók

Elérhetőségek

 • Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.

  „Az év TDM szervezete”

  Nyíregyháza, Turisztikai Információs Központ
  4400 Nyíregyháza,
  Kossuth tér 1.
  T.: 42-310-735
  F.: 42-310-735

  tdm@nyiregyhaza.info.hu

Nyírség Turizmusáért Egyesülat

Aquarius Fürdő

Sarkany Wellness

KIsvakond

Svájci Lak

Korona Hotel

Levelek Tócentrum

Zsindelyes Pálinkafőzde

Kakukk Étterem

Nyilas Fogadó

Nyilas Fogadó

Nyilas Fogadó

Nyilas Fogadó

Nyilas Fogadó

Centrál Hotel és Étterem

Műemlék épületek

Kossuth tér A tér legmeghatározóbb épülete a Benkó Károly tervezte Városháza, melynek aulájában megtekinthető a Nyíregyháza múltját bemutató képkiállítás.Az árkádos bejáratú, reneszánsz hangulatú, eklektikus épület ...

Kossuth tér
A tér legmeghatározóbb épülete a Benkó Károly tervezte Városháza, melynek aulájában megtekinthető a Nyíregyháza múltját bemutató képkiállítás.Az árkádos bejáratú, reneszánsz hangulatú, eklektikus épület 1842-ben épült, de mai alakját 1872-ben nyerte el. Vendégszobájának olyan híres irodalmi és történelmi személyek voltak lakói, mint Móricz Zsigmond, Mikszáth Kálmán és I. Ferenc császár. A térre néző erkély felett, a homlokzat két szélén egy-egy Justitia-szobor látható, amely arra utal, hogy egykor a megyei bíróságnak is helyet adott az épület. A tér közepén emelkedik a Kossuth szobor, melyet Bethlen Gyula készített. A szobor hátsó oldalán egy törött ágyúcsövön egy madár látható, s alatta a dátum: 1848.
Öreg gesztenyefák árnyékában áll az Örökváltság-emlékoszlop, bal oldalán a kétkedő, jobb oldalán a bizakodó, kemény parasztarcokkal – „Nyíregyháza városa többé földesúri juss és hatalom alá nem tartozik”.

A tér folytatása a Hubert József tervei szerint 1912-ben épült Takarékpalota eklektikus épülete, melynek védett műemléki pénztártermét festett, színes üvegű kupola borítja. Vele átellenben a város századvégi, szintén eklektikus építményeinek egyike, az 1895-ben Alpár Ignác tervei alapján épült Hotel Korona emelkedik. Három frontja más-más arcot mutat az érdeklődőnek. Érdekessége, hogy az avatására rendezett bálon gyúlt fel először villanyfény a városban.

Hősök tere
A Kossuth  és Hősök tere között található a 2001-ben felavatott Városalapítók szobra - Nagy Benedek alkotása - Károlyi Ferenc grófot és Petrikovics János szarvasi csizmadia mestert ábrázolja, akik az elnéptelenedő város 1753-as újratelepítésének főszereplői voltak. A Hősök terén található impozáns épület, az eklektika és a historizmus jegyeit ötvöző Megyeháza (1892), Alpár Ignác munkája. A homlokzat két fülkéjében Kallós Ede alkotásai, Szabolcs vezér és István király, a díszudvaron pedig gróf Lónyay Menyhért (1871-72) és Kállay Miklós (1942-44) egykori miniszterelnökök szobrai találhatók. A Megyeháza előtti parkot Kisfaludy Stróbl Zsigmond által 1928-ban készített I. világháborús emlékmű uralja. Főalakja a sárkánnyal küzdő hős, a két mellékcsoport: indulás a harcba és a vég. A budapesti Gellért hegyen látható Sárkányölő a nyíregyházi szobor némi módosítása.

Országzászló tér
A téren találjuk a II. világháború áldozatainak és mártírjainak emlékművét, valamint a huszároknak emelt „A magyar huszár” bronz lovasszobrot. A huszárok 1869-től részesei a város életének, ekkor költözött be ugyanis a magyar királyi hadsereg egy huszárezred osztálya a város laktanyájába. A huszárok a II. világháborúig fontos szerepet játszottak a város gazdasági és társadalmi életében.
A térről jól látható, városképet meghatározó jelentőségű szecessziós saroképület, az egykori Nyírvíz palota. A szecessziós palota Papp Gyula és Szabolcs Ferenc tervei szerint épült 1910-1912-ben. Az épület Széchenyi utcára néző oromzatán ősfoglalkozásokat jelképező két mozaikkép látható: az egyik a halászatot-vadászatot, a másik a földművelést szimbolizálja.

Szent István utca
Az utca elején látható a két épületből álló ún. Luther-ház, mely egykor az evangélikus egyház bérpalotája volt. Az épület 1928-ban Kotsis István tervező munkája alapján épült fel, s abban az időben a város legmodernebb bérházának számított.
Pár lépésre a Luther háztól, a Szent István u. 8. sz. alatti ház falán emléktábla hirdeti, hogy e helyen állt a neves író, újságíró Krúdy Gyula szülőháza, aki 1878-ban született Nyíregyházán. Nem messze innen található a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium, mely a megye első gimnáziuma. 1806-ban alapította az evangélikus egyház, 1861-től gimnázium. Diákja volt többek között Krúdy Gyula - író, Kabay János – vegyész-kutató és Gádor Béla – író, újságíró is.