Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

Nyírségi Turistavarázs
  • magyar
  • english
  • deutsch
  • rumeno
  • slovenski
  • lengyel
  • русский

Keresés

Szálláshely »

Események »

Étteremek »

Látnivalók

Elérhetőségek

  • Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.

    „Az év TDM szervezete”

    Nyíregyháza, Turisztikai Információs Központ
    4400 Nyíregyháza,
    Kossuth tér 1.
    T.: 42-310-735
    F.: 42-310-735

    tdm@nyiregyhaza.info.hu

Nyírség Turizmusáért Egyesülat

Aquarius Fürdő

Sarkany Wellness

KIsvakond

Svájci Lak

Korona Hotel

Levelek Tócentrum

Zsindelyes Pálinkafőzde

Kakukk Étterem

Nyilas Fogadó

Nyilas Fogadó

Nyilas Fogadó

Nyilas Fogadó

Nyilas Fogadó

Centrál Hotel és Étterem

Gasztronómiai specialitások

Az 1700-as évek közepén érkeztek Nyíregyházára a tót ajkú telepesek, akik a város határában szakítottak ki földeket művelésre, kialakítva ezáltal a városra ma is jellemző bokortanyákat.

Itt termelték meg saját fogyasztásra, ill. eladásra a gabonaféléket és egyéb növényeket, s ezekből az egyszerű alapanyagokból készültek ízletes ételeik, amelyek még ma is megtalálhatóak a mindennapok étkezéseiben, mint például savanyú krumplileves, sztrapacska, lapcsánka, mákos guba.

A pálinka kulturált fogyasztása napjainkban újból terjed, elsősorban étvágygerjesztőként fogyasztják vagy baráti beszélgetések, társasági összejövetelek kísérőjeként is egyre többször szerepel. Nyíregyháza közelében, Érpatakon található a Zsindelyes Pálinkafőzde, ahol nemcsak megízlelhetőek a kiváló minőségű pálinkák, hanem be is avatnak a pálinkafőzés rejtelmeibe.

NYÍRSÉGI GOMBÓCLEVES

Hozzávalók:
1/2 kg hús (sertéscomb)
1 fej vöröshagyma
25 dkg zöldborsó
25 dkg gomba
sárgarépa-zöldség felkarikázva
negyed zeller
3 dl főzőtejszín
citromlé
petrezselyem

Burgonyagombóc:
4 db nagy burgonya megfőzve-áttörve
2 db tojás
liszt - amennyit felvesz
kevés olaj
csipet só
Összegyúrjuk és apró gombócokat készítünk belőle.

Elkészítés:
Kevés olajon a vöröshagymát megpirítjuk, az egészen apróra vágott húst rátesszük és megdinszteljük.
Tipp: kevés vízzel felöntve a hús gyorsabban megpuhul.
Hozzáadjuk a felszeletelt répát, zöldséget, gombát és zöldborsót. Egy kicsit átpirítjuk az egészet, 1 evőkanál liszttel megszórjuk. Átkeverjük és felengedjük vízzel. Ezután adjuk hozzá a sót, ételízesítőt, pici őrölt borsot és a nagyad zellert.
Ha már a hús megpuhult, akkor belefőzzük a burgonyagombócokat, akkor jók, ha feljönnek a tetejére. Ezt követően öntjük hozzá a 3 dl főzőtejszínt, összeforraljuk és kb. 1/2-1 citrom levét teszünk még a levesbe.

 Zsindelyes Kacsamell

  •  Ezt a jellegzetes ételt a Zsindelyes Pálinkafőzde saját receptjeként kezeli, a Zsindelyes Kóstolóház vendégei előszeretettel kérik ezt a különlegességet pálinkatúrák alkalmával. Az eredetvédett meggypálinka jellege minden falatnál előbukkan, ettől lesz igazán Zsindelyes a recept.

Hozzávalók 4 személyre

Kacsamell filé (bőrős) 600 gr

Újfehértói Fürtös Ágyas Meggypálinka 60 ml

Tarkabors frissen malomból

Akácméz 40 gr

Fürtös Meggy 300 gr

Vörösbor 200 ml

Keményítő 5 gr

Fahéj

Szegfűszeg

Keserű 85 % csokoládé

Citromhéj

Burgonya 600 gr

Vaj 50 gr

Friss mentalevél

Elkészítés:

A kacsmelleket tisztítjuk, borsozzuk és bedörzsöljük a meggypálinkával, legalább egy-két napra hűtőbe tesszük. Sütés előtt enyhén sózzuk. A kacsamelleket először rostlapon vagy serpenyőben sütjük úgy, hogy minden oldala süljön, képződjön kéreg rajta! Ezután sütőben folytatjuk 120-130 fokon addig amíg a belseje el nem éri a 70 fokot majd pihentessük kb. fél órát 60 fokon. Míg a kacsamell pihen elkészítjük a meggyragut. A vörösborban feltesszük főni a fahéjat, szegfűszeget, citromhéját, a felére forraljuk. Serpenyőben mézet hevítünk, hozzáadjuk a kimagozott meggyet, rálocsoljuk a pálinkát, meggyújtjuk, ha az alkohol elégett fölöntjük a fűszeres borral és megszórjuk reszelt keserű csokival. Az egészet beforraljuk (ha kell, keményítővel sűrítjük). A burgonyákat tisztítás után hordó alakúra faragjuk és gőzöljük. Ha elkészült vajon vágott mentalevelet futtatunk és megforgatjuk benne a burgonyákat. Tálaláskor a tányér közepére tesszük a meggyragut, tetejére tesszük a szeletelt rózsaszínű kacsamellet és melléteszünk a mentás burgonyahordókból.

Pálinkaajánlat: Zsindelyes Újfehértói Fürtös Ágyas Meggypálinka